10 Myths About Introverts (Hungarian Translation)

10 Myths About Introverts

10 Myths About Introverts (Hungarian Translation)

10 Tévhit az introvertáltakról

Carl King

tévhit – Az introvertáltak nem szeretnek beszélni
Ez nem igaz. Az introvertáltak csak nem beszélnek, amikor nincs mondanivalójuk. Utálnak bájcsevegni. Ha egy introvertált elkezd beszélni valamiről, ami érdekli őt, napokig el sem fog hallgatni.

tévhit – Az introvertáltak félénkek
A félénkségnek semmi köze az introvertáltsághoz. Introvertáltak nem feltétlenül tartanak az emberektől. Nekik csak szükségük van egy okra a kapcsolatteremtéshez. Nem beszélnek csak a beszélgetés kedvéért. Ha akarsz beszélni egy introvertálttal, csak kezdj el beszélni. Ne aggódj, hogy udvarias vagy-e.

tévhit – Az introvertáltak gorombák
Az introvertáltak gyakran nem látják értelmét, hogy csevegéssel kerteljenek. Ők csak azt szeretnék, ha mindenki őszinte lenne és önmagát adná. Sajnos ez nem elfogadott a legtöbb helyzetben, ezért az introvertáltak kényszerítve érzik magukat, hogy beilleszkedjenek, amit fárasztónak érzenek.

tévhit – Az introvertáltak nem szeretik az embereket
Ezzel ellentétben az introvertáltak nagyon megbecsülik a barátaikat. A közeli barátaikat egy kezükön meg tudják számolni. Ha olyan szerencsés vagy, hogy egy introvertált a barátjának tart, valószínűleg kitartó szövetségesed lesz egy életre. Ha elnyerted a megbecsülésüket a megbízhatóságoddal, akkor már nyertél.

tévhit – Az introvertáltak nem szeretnek szórakozni
Ostobaság. Az introvertáltak csak nem szeretnek OLYAN SOKÁIG szórakozni. Szeretik elkerülni a nyilvánossággal járó bonyodalmakat. Nagyon gyorsan fogadnak be információt és tapasztalatot, ezért nincs szükségük rá, hogy sokáig ott legyenek. Készen állnak rá, hogy hazamenjenek, feltöltődjenek és feldolgozzák az egészet. Tulajdonképpen a feltöltődés abszolút létfontosságú az introvertáltaknak.

tévhit – Az introvertáltak mindig egyedül akarnak lenni
Az introvertáltak tökéletesen elvannak a saját gondolataikkal. Sokat gondolkodnak. Álmodoznak. Szeretnek problémákat megoldani, összerakni a puzzle darabkáit. De nagyon magányosak tudnak lenni, ha senkivel sem tudják megosztani a tapasztalataikat. Igaz, őszinte, szívből jövő kapcsolatra vágynak egyszerre egy személlyel.

tévhit – Az introvertáltak furcsák
Az introvertáltak gyakran individualisták. Ők nem követik a tömeget. Örülnének, ha értékelnék a rendhagyó életstílusukat. Önállóan gondolkodnak, ezért sokszor próbára teszik a normát. A legtöbb döntésüket nem az alapján hozzák meg, hogy mi divatos vagy népszerű.

tévhit – Az introvertáltak zárkózottak, gorombák
Az introvertáltak elsősorban befelé figyelnek, sok figyelmet szentelnek a gondolataiknak és érzéseiknek. Ez nem azt jelenti, hogy képtelenek arra figyelni, ami körülöttük zajlik, csak arról van szó, hogy a belső világuk sokkal inspirálóbb és kielégítőbb.

tévhit – Az introvertáltak nem tudnak kikapcsolódni és szórakozni
Az introvertáltak általában otthon vagy a természetben pihennek, nem forgalmas nyilvános helyeken. Nem keresik az izgalmat, nem adrenalin függők. Ha túl sok a beszélgetés, zaj körülöttük, akkor bezárkóznak. Az agyuk túl érzékeny a dopamin nevű ingerületátvivő anyagra. Az introvertáltaknak és extrovertáltaknak különbözőek a domináns idegpályáik. Csak nézz utána.

tévhit – Az introvertáltak helyre tudják magukat hozni, és extrovertáltakká tudnak válni
Introvertáltak nélkül a világnak kevés tudósa, zenésze, művésze, költője, orvosa, matematikusa, írója, filozófusa lenne. Ahogy arról már beszéltem, rengeteg módja van, hogy egy extrovertált meg tanuljon kommunikálni egy introvertálttal. (Igen, szándékosan fordítottam meg ezt a mondatot, hogy megmutassam milyen elfogult társadalomban élünk.) Az introvertáltak nem tudják „megjavítani” magukat, és megérdemlik, hogy tiszteljék őket a velük született természetükért és a társadalomban betöltött szerepükért. Tulajdonképpen egy tanulmány szerint (Silverman, 1986) pozitív kapcsolat van az introvertáltság és az IQ között: minél magasabb egy csoportban az átlagos IQ annál több introvertált van közöttük.

„Nem tudsz elmenekülni előlünk, és ha megváltoztatnál minket az a bukásodhoz vezetne.” – Ezt én találtam ki. Forgatókönyv író vagyok.

Szörnyen ártalmas lehet egy introvertált számára, ha megtagadja saját magát, csak hogy boldoguljon extrovertált-domináns világunkban. Ahogyan más kisebbségek is, az introvertáltak is megutálhatják saját magukat és másokat a különbségeik miatt. Ha úgy gondolod, hogy introvertált vagy, azt ajánlom neked, hogy nézz utána a témának és vesd össze a gondolataidat más introvertáltakkal. A teher nem csak az introvertáltak vállát nyomja, hogy legyenek „normálisak”. Az extrovertáltaknak el kell ismerniük és elfogadniuk minket, és nekünk is tisztelnünk kell saját magunkat.

Oszd meg velem a gondolataidat.
Carl

[ Translation by Anonymous ]